Prvýkrát od roku 2011 ťahal rast ekonomiky opäť domáci dopyt

05.03.2014 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - V 4. štvrťroku 2013 sa prvýkrát po dva a pol roku zmenil dopytový model, ktorý ovplyvňuje rast slovenskej ekonomiky a hrubého domáceho dopytu (HDP). Hlavnou príčinou rastu HDP už totiž nebol výlučne čistý export krajiny.

"V 4. štvrťroku 2013 sme zaznamenali zmenu, kedy popri čistom exporte bol ťahúňom ekonomiky aj domáci dopyt," informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu (ŠÚ) SR František Bernadič.

Najväčšou zložkou domáceho dopytu bola počas posledných troch mesiacov minulého roka hrubá tvorba fixného kapitálu, čiže investície. Tie zaznamenali výrazný medziročný nárast najmä kvôli takzvanému bázickému efektu. V roku 2012, s ktorým sa dáta za vlaňajšok porovnávajú, sa totiž na Slovensku investovalo relatívne málo. "Druhý najdôležitejší faktor bol nárast dovozu a práve nárast dovozu investičných celkov," pokračoval Bernadič.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil rast slovenskej ekonomiky v 4. štvrťroku 2013, bol podľa Bernadiča pokles úhrnnej cenovej hladiny. Tento fakt mal vplyv predovšetkým na všetky štatistiky vyjadrené v takzvaných stálych cenách. Inflácia sa totiž v posledných mesiacoch minulého roka blížila k nule, pričom tento trend pokračoval aj v prvom a druhom mesiaci tohto roku.

ANALYTICI: Rast prvýkrát za vyše dva roky podporil aj domáci dopyt

Štatistický úrad potvrdil rast slovenskej ekonomiky v poslednom kvartáli minulého roka na úrovni 1,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v tomto období vzrástol o 0,4 %.

"Celkovo rok 2013 skončil s rastom iba o 0,9 %. Pokiaľ však vezmeme do úvahy, ako vyzeral začiatok roka, kedy čierne scenáre predpovedali pád ekonomiky do krízy, je to dobrý výsledok," pripomenul analytik Michal Kozub zo spoločnosti Home Credit.

Z pohľadu zdrojov ekonomiky sa veľkou mierou podieľal na raste priemysel. "V absolútnych číslach ide o najsilnejší zdroj, a keďže priemyselná výroba vzrástla o 4,9 %, pomohlo to ekonomike k dobrému výsledku. Neprekvapuje však výsledok stavebníctva, ktoré pokleslo o 3,5 %," doplnil.

Na rozdiel od prechádzajúcich štvrťrokov už domáci dopyt rast ekonomiky nespomaľoval, a to vôbec prvýkrát od polovice roka 2011. "Naopak, rast HDP bol ťahaný takmer výlučne domácim dopytom, ktorý medziročne rástol vo všetkých hlavných zložkách, teda spotrebe domácnosti, vlády aj investíciách," zhodnotil analytik Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank.

Výrazne rástol aj zahraničný dopyt, čo sa prejavilo na zrýchlení rastu exportov z 1,9 % na 6,6 %. Avšak, zotavujúci sa domáci dopyt tlačil aj na rast dovozov. S nárastom o 7,2 % dokonca prevýšili rast exportov, po prvýkrát od polovice roka 2011.

"Očakávame, že rast ekonomiky sa bude ďalej zrýchľovať pod vplyvom zlepšujúceho sa externého prostredia, ale aj oživujúcej sa domácej spotreby. Náš odhad HDP v roku 2014 ponechávame na úrovni 2,9 %," uzavrel Koršňák.


Tvorba hrubého kapitálu vzrástla v 4. štvrťroku 2013 medziročne o 7,7 %

Celková tvorba hrubého kapitálu v SR v 4. štvrťroku 2013 dosiahla 3,443 miliardy eur, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu 4,230 miliardy eur. Zmena stavu zásob vykázala zápornú hodnotu 786,8 milióna eur. Oproti 4. štvrťroku 2012 vzrástla tvorba hrubého kapitálu o 7,7 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 4 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší objem investícií, 63,2 %, smeroval do nefinančných korporácií. Domácnosti investovali 20 %, verejná správa 14,4 %, finančné korporácie 2,1 % a neziskové inštitúcie slúžiace domácnostiam 0,3 % z celkových kapitálových výdavkov.

K medziročnému rastu investičného dopytu prispeli vyššie investície do väčšiny druhov aktív. Objem strojových investícií vzrástol o 4 %. Viac financií sa vynaložilo aj na zaobstaranie nehmotných fixných aktív o 55 % a kultivovaných aktív o 2,1 %. Hodnota stavebných investícií sa znížila o 0,5 %.

Najviac peňažných prostriedkov na nadobudnutie hrubého fixného kapitálu 25,6 % sa investovalo v priemyselnej výrobe. Významný bol aj podiel investícií v činnostiach v oblasti nehnuteľností 14,8 %, v dodávke elektriny, plynu a pary 12,9 % a vo výrobe dopravných prostriedkov 11,4 %.

Vlani dosiahla celková tvorba hrubého kapitálu 13,212 miliardy eur, v tom objem hrubého fixného kapitálu 13,761 miliardy eur a stav zásob sa znížil o 549,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2012 klesla tvorba hrubého kapitálu o 5,1 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 4,3 %.
 

Vyberte región